Cikkek

Témakörök : | Oldalak :

Címlap » Cikkek » Élet demokráciája...

Szabályok és szabálytalanságok

Jelen időben újra tudatosult bennem a következő gondolatsor. Személyautóval esős ködös időben haladtam az úton a megengedett sebességhatáron. Aznap reggel is teljesen nyugodt és kiegyen-súlyozott voltam. Kb. 12 Km. távolságba igyekeztem. Azt figyeltem meg, hogy sokan megelőznek, elkerülnek megbecsülve kb. másfél, kétszeres sebességgel, mint a megengedett. Mind ezt természetesen lakott területen belül. Továbbgondolva, hogy hogyan állna meg, ha bárki gyalogos előkerülne, vagy egyik kocsi megcsúszna egy úton lévő állat, vagy egyéb, járműről leesett tárgy miatt, hát nem tudom elképzelni. Egy 80-100 Km/h sebességnél bekövetkező ütközésnél bőven  lenne szerepe a gépkocsikba beépített gyűrődő zónáknak, légzsákoknak.

És itt lépett be az, amiért elkezdtem ezt írni, mármint a  szabályszegés az élet minden területén.

Mik is azok a szabályok,amiről írok, hiszen a mai világunkban minden túlszabályozott.

Én most arra a viselkedési, gondolkodási, lelki, pszichés életmódra, megnyilvánulásra gondolok, amely keretén belül mutatkozunk meg önmagunk és mások számára. Arra gondolok itt, hogy környezetünk, élő és élettelen dolgok, tárgyak, személyek, élőhelyünk társadalmi szokásrendje, kialakult jogrendszerünk értelmes és kevéssé életszerű törvényeinek és a mi identitásunknak hogyan tud egyensúlyt teremteni saját egónk.

Szinte mindenki tudja, hogy a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás káros az egészségre, hiszen az élet egyik szabályával ellenkezik.

Tudja mindenki, hogy a mozgásszegény életmód ellenkezik az élet egy másik szabályával.

Tisztában van szinte mindeni azzal, hogy sok, általában olcsóbb élelmiszer veszélyes lehet, mert nem tartalmazza a szervezethez szükséges építő, energiát adó, működést biztosító anyagait, illetve tartalmaz egy csomó egészségkárosító, vagy legalábbis ebből a szempontból gyanús anyagot. Azt is elfogadhatjuk szabálynak, hogy a szervezetnek bizonyos, jó minőségű anyagokra van szüksége.

A mások iránti gyűlölködés önzés szintén visszaüt, mert az is szabály, hogy amit önmagam érzek mások iránt, visszaáramlik rám, hozzám.

Megeszem a tavaszi primőrt, vagy megvárom vegyszer mentesebb zöldségeket, gyümölcsöket?

Vannak nézetek, melyek szerint szabály, hogy adott időben, adott területen érő növényeket fogyasszunk? Igen, ez is lehet szabály, amit az én döntésem tehet semmissé.

Nem szeretnék oldalakon keresztül ezekről írni, viszont érdemes azon elgondolkodni, hogy a természet szabályait mennyire veszem figyelembe.

Úgy gondolom, a tudatlanság és vagy felelőtlenség miatt túl sok ember van túl korán a temetőben, túl sok embert tartanak borzalmas „életminőségben” életben orvosi, kórházi kezelésekkel. Ezen esetek okozói éppen azon személyek, akik szabályszegők. Ha tükörbe néznének, meglátnák szomorú sorsuk okozóit, a szabályszegőket.

Vannak vélemények, hogy akár egy közúti balesetet is okozhat egy lelki beállítottság, irányultság, lelki trauma mind a sérült, mind az okozó vonatkozásában. Én ebben hiszek és több éve megfigyelve ezeket, igazolva látom a folyamatokat, történések lelki okait.

A hét főbűn : A kevélység.  A fösvénység. A bujaság. Az irigység. A torkosság. A harag. A jóra való restség, melyek szintén valamely szabály megszegései.

Ezt gondolatébresztőnek szántam, melyre reményeim szerint válaszokat, más oldalról való megvilágítást is kaphatok.

Kérem a kedves olvasót, hogy ossza meg ezzel kapcsolatos gondolatait, mert reményeim szerint attól is többé válhatunk.

 

Témakörök : | Oldalak :

Témához kapcsolódó cikkek...

Szentgyörgyi egy kis beszélgetés az életről