+36-70-203-9850 info@eletevek.hu

Az utóbbi időben elgondolkodom, hogy vajon miért észlelhetők egyre növekvő számban az autoimmun betegségek? Magyarországon a statisztikák alapján mintegy fél millió autoimmun beteget tartanak számon, az USA-ban ez a szám 50 millió (és ha ezt visszaosztanánk a magyar lakosságra, akkor Magyarországon is legalább 2 millió kéne legyen!). A számuk azonban így is úgy is napról napra nő és a véleményem szerint ez a statisztika nem mutatja a valós helyzetet, mert nagyon sok beteg rejtve marad. Részben mert a beteg nem fordul orvoshoz, részben mert az egészségügy nem ismeri fel, hogy autoimmunbetegről van szó, részben pedig mert maga az orvostudomány is igen nagy tudáshézagokkal rendelkezik még az autoimmun folyamatokról és sok betegségről nem tudja, hogy az is autoimmun eredetű, vagyis egyre többről derül ki, hogy valóban ebbe a betegségcsoportba tartozik. Jelenleg mint egy 80-90 olyan önálló betegség ismert, melyet az orvoslás autoimmun eredetűnek tart.

Inflammation jelentése – tűzbehozás. A szervezet, vagy egy része tűzbe jön, amikor valamilyen idegen betolakodó, vagy károsítás lép fel a testünk valamely pontján. A gyulladást többnyire az immunrendszer aktivitása váltja ki, amikor sejtek és fehérjék szaporodnak fel, vándorolnak a gyulladás helyére és ott megindul a háború a kiküszöbölni, megsemmisíteni kívánt alkotó és az immunrendszer, mint hadsereg között. A gyulladás egyben egy kívánatos gyógyító mechanizmus is lehet a szövetkárosodás kivédésére, helyrehozatalára. A károsodás szöveti törmelékét a gyulladásban résztvevő katonaság elszállítja, megemészti. A jótékony gyulladásnak tehát van eleje és vége, valóban gyógyít. Létrejön, hogy leküzdje a bajt és befejeződik, amikor ez sikerült néhány napon vagy maximum néhány héten belül. Nem jó az, ha a gyulladás létrejön, de tartósan fennmarad, vagy újra és újra azonos ok miatt, vagy azonos helyen kialakul. Az efféle gyulladás a szervezetet kimeríti, túl sok kárt okoz a haszonnal szemben és feltétlenül az ilyen gyulladás elkerülésére kell törekedni.

A mindennapi életünk szempontjából ésszerű úgy megkülönböztetni a gyulladásokat, hogy mennyire feltűnőek, vagy észrevehetőek. Amelyeket észrevesszük bőrünkön vagy nyálkahártyáinkon, ott többnyire melegséget, vörösséget, duzzanatot, fájdalmat látunk, vagy érzünk. Vannak olyan gyulladások is, amelyek kvázi a felszín alatt, észrevétlenül léteznek, vagy hatalmasodnak, ezek még több kárt okozhatnak. Hozzáértéssel apró jelekből észlelhetjük, de később már csak a hosszú gyulladás következményét láthatjuk, többnyire csak utólag sejthető, hogy tartósan fennálltak. Az ilyen folyamatok tehát egyszerű, rövid formájukban a gyógyulást szolgálnák, mégis később maguk válhatnak a problémává, a károsítássá.

Az észrevétlenül vagy ismerten sokáig fennálló, vagy ismétlődő gyulladások a súlyos krónikus betegségek kiindulópontjai.

Van egy jó pár módszer, ami segíthet ezt kikerülni, vagy helyrehozni! Az életet támogató étkezés, italok és gondolatok, amiket beengedek a szervezetembe. Lehetőleg minden vegyszer és ipari hulladék kerülése, már ha van rá mód. A többszörösen feldolgozott, manipulált ételek, műédesítőszerekkel manipulált italok, média szinte minden formája. Az egészségesebb élet ráadásul még gazdaságosabb, azaz olcsóbb is!